У сучасному світі, дитячі видання зазнали величезної трансформації. Останнім світовим трендом стали аудіокниги. QR- і AR-коди, особливо на зворотному боці книг або всередині, дуже популярні серед дітей, які можуть сканувати їх, а потім слухати книгу в будь-якому місці та в будь-який час. Аудіо-книжки стали особливо важливим винаходом для малюків з вадами зору, яким самостійно потрапити в казкові світи не реально. Можна навіть стверджувати, що, сьогодні, аудіокниги - це нові кращі друзі дитини, які гарантують, що у кожної дитини, знайдеться "бабуся з цікавою, заколисливою казкою на ніч".

Тому не дивно, що провідні видавництва по всьому світу почали активно використовувати цю тенденцію. Навіть всесвітньо відомий автор бестлеллерів Ден Браун нещодавно випустив аудіо-версію своєї першої дитячої книги "Wild Symphony" (дитячий мюзикл) у видавництві Penguin Random House.

«Майбутнє аудіокниг у дитячій літературі дуже багатообіцяюче. За останні кілька кварталів у нас спостерігається повільне, але стійке зростання продажів», - зазначив одному зі своїх інтерв'ю представник, Penguin Random, додаючи:«Однак концепція аудіокниг виникла не нещодавно... Фактично, в середині-кінці 90 -х років було багато книг для дітей, які продавалися з супутніми аудіодисками. В основному це було виявлено на більш розвинених ринках. Аудіокниги можуть поліпшити фонетичне розуміння в поєднанні з читанням і зробити читання мультисенсорним».

За задумом видавництва, всі тексти аудіо-видання Брауна були доповнені музичними композиціями. А батькам залишилося лише придбати книгу, піднести до кожної з прочитаних малюкам сторінок відео камеру, зчитати QR-код та на гучномовці прослухати веселі багатоголосні пісеньки героїв твору, "які по черзі вистрибують на родинну канапку та пускаються танцювати з маленькими читачами".

Зі світовим популярним трендом подружилася і українська письменниця та видавчиня Мар'яна Гончарова-Горянська, яка вирішила вперше в Україні започаткувати бібліотеку аудіо-книжок сучасних вітчизняних дитячих письменників "Голоси книжок".

«Друк більше не єдиний спосіб звернутися до читачів. Нам потрібно знайти нові формати, щоб залучити дітей до розповідей і розповідями ... Підкасти - цікавий шлях у майбутнє. В Україні не вистачає дитячих видань сучасних авторів. А аудіо-книги з загального обсягу складають лише 3 відсотки. Слід терміново виправлятися та слідувати міжнародним тенденціям", зазначила Гончарова-Горянська.

Бібліотека "Голоси книжок", що складається з 11 видань сучасних українських авторів, розрахована на читання дітьми 3 вікових груп від 3 до 17 років, буде створена за кошти Українського культурного фонда, та розміщуватиметься на сайті видавництва "Ранок" та в онлайн-бібліотеці для людей з проблемами зору "Ліхтар" і стане доступною аудиторії незабаром. Видавництво "Ранок" у рамках партнерства з Гончаровою-Горянською дозволило використати авторські права на літературні твори, що йому належать та з виходом друкованих версій книжок, ще розмістить QR-коди з переходом на віртуальну аудіо-бібліотеку. Отже маленькі читачі матимуть можливість читати і слухати книги, озвучені голосами відомих акторів та теле- радіоведучих.

"Ранок" вже певний час займається виданням дитячих книжок для дітлахів, що містять QR-коди з музичними, ігровими та мультиплікаційними додатками, переконалося у необхідності створювати та поширювати їх аудіо-версії. "Нажаль, в умовах відсутності чіткого та жорсткого механізму захисту авторського права в Україні, та відповідно можливості захистити літературні твори в аудіо-форматі розміщені в Інтернет від піратських скачувань, створювати книжки, що говорять з комерційним підґрунтям майже не реально", вважає директор видавництва "Ранок" Віктор Круглов. "Але цей продукт має бути присутнім на ринку. Саме тому ми готові ділитися авторськими правами та надавати можливість дітям розвиватися в оточенні сучасних трендів", додає видавець.

«Ми маємо донести історію до споживача, і вона повинна бути доступна споживачеві в тому вигляді, в якому він хоче, будь то аудіо або відео», - говорить Мар'яна Гончарова-Горянська. Видавчиня аудіо-книжок також спростовує думку про те, що в наші дні діти не люблять читати. «Це помилка, що в наші дні діти не читають. Фактично, завдяки тому, що переваги читання виходять на перший план, згідно із науковими дослідженнями, батьки все більше і більше заохочують читацькі звички у своїх дітей», - каже вона, додаючи:« Сьогодні сім'ї набагато більш освічені і економічно розвинені, щоб заохочувати читання і придбання якісною дитячої літератури. В останні роки спостерігається зростання продажів дитячих книг». Мар'яну приємно радує той факт, що створена нею бібліотека "Слухати серцем" буде доступна абсолютно для всіх маленьких читачів, навіть для тих, хто розвивається та виховується в спеціалізованих навчальних закладах. Для вихованців 10 шкіл-інтернатів для дітей з проблемами зору видавчиня відправить записану на CD-диски аудіо-бібліотеку. А ще, кожен малюк, у відповідності до його віку отримає персональну добірку аудіо-книжок.

Взагалі, традиційне дитяче оповідання - не єдина область, в якій спостерігається аудіо-трансформація. Аудіокниги сьогодні приходять на допомогу і педагогам. Аудіокниги - це інклюзивний спосіб навчання, оскільки не всі діти можуть читати однаково. Деяким малюкам потрібні візуальні і звукові інструкції, для кращого розуміння матеріалу. Мовні курси, особливо, англійський, обов'язково потребують на аудіогід. Оскільки це іноземна мова, і багато дітей не мають доступу до нього вдома, а шкільна програма не здатна повноцінно підготувати дітей до вільного спілкування з іноземцями.

Як вже було зазначено, аудіокниги особливо корисні для дітей з особливими потребами. Тексти з цифровим інтерфейсом і додаткові книги допомагають дітям з проблемами зору, оскільки це єдиний спосіб їх навчання. Наприклад, сліпі діти можуть вчитися за допомогою книг Брайля, аудіо або книг з цифрової доступною інформаційною системою (DAISY). Але книги DAISY не схожі на книги, і це відштовхує дітей, які їх використовують. Таким чином, єдиний спосіб забезпечити включення в навчальний простір - це ввести QR-коди в книги з переходом на допоміжні опції, найцікавішою з яких є озвучування творів.

"Ми з нетерпінням чекаємо виходу нашої аудіо-бібліотеки та моменту коли вихованці шкіл-інтернатів прослухають записані твори та поділяться з нами своїми враженнями. Для покращення ефекту сприйняття, начитаний диктором текст кожного видання, доповнений звуковими спецефектами та музичними композиціями. Деякі з пісень літературних персонажів ми, разом з колегами, виконуємо разом", зауважує засновниця бібліотеки "Голоси книжок". "Ясно, що книги більше не просто паперові обгортки. Вони розмовляють, взаємодіють і виражають себе, спілкуються з читачами та відкривають для них нові, казкові світи. А маленькі читачі, в свою чергу слухають серцем любимі аудіо-твори", підкреслює Гончарова-Горянська.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook, страницу «Хвилі» в Instagram. Юлія Валова

Популярные статьи сейчас

6600 гривен на человека: в Украине начали принимать заявки на новую выплату

Трамп надеется, что не будет решать вопрос помощи Украине оружием

Так называемые президентские выборы в России. Путь к делегимитизации Путина

10800 гривен на человека: в Украине открывается прием заявок на новую денежную помощь

Показать еще